Állásfoglalás online csoportmunka beszámíthatóságáról

Kedves Tagtársunk!

Többen fordultatok a Tanulmányi Bizottsághoz azzal kérdéssel, hogy az online megtartott csoportfoglalkozások beszámíthatóak-e a csoportfolyamat óraszámába.
A Tanulmányi Bizottság megtárgyalta a kérdést és a következő állásfoglalást alakította ki:

• a koronavírus járvány nagyon nehéz helyzetbe hozta a csoporttagokat és a csoportvezetőket egyaránt. Bizonyára vannak a csoportokban olyan tagok is, akiknek ez a helyzet plusz szorongást okoz, tartanak a vírus okozta problémáktól, vagy nehezen viselik a bezártságot. Ez a helyzet indokolttá teszi, hogy ezeknek a tagoknak online támogatást ajánlunk fel aminek a célja a szorongásmenedzsment, ami természetesen a kliens és a csoportvezető között működik, illetve amennyiben ez szükséges tovább kell küldeni olyan kollégához akinek krízisellátáshoz jogosultsága, illetve ebben gyakorlata is van.
  • mindannyian egyetértettünk abban, hogy online a csoportban a holding funkciót tartjuk lehetségesnek, ahol nem a feltárás, hanem a támogatás, a megtartás a cél. Fontosnak tartjuk, hogy ezen a módon nem cél, hogy mélyre menjünk, amit egyébként fontosnak tartunk a pszichodrámában.
  • nem technikailag tartjuk lehetetlennek az online pszichodrámát, hanem azt  gondoljuk veszélyesnek, hogy a csoportvezető nincs jelen, nem tud fizikailag beavatkozni amikor kell, s ennek szükségessége sem mindig látható előre, néha olyan hirtelen jön létre a regresszió, vagy robban be egy korai traumatikus élmény, amivel online keretek között nem lehet bánni.
  • a FEPTO ajánlása is az egyéni szorongáscsökkentő beavatkozás.

A fentiek alapján a TB egyértelmű véleménye, hogy online csak holding funkcióval tartható pszichodráma csoport, és az nem számítható be a csoportóraszámba.

Véleményünk szerint az is  meggondolandó, hogy ezért milyen díjat kérjen, kérjen-e díjat a csoportvezető.

Más megítélés alá esik az egyéni és a csoportos szupervízió, amelyek módszertanilag is működőképesek online. Mivel azonban nincsenek jelenleg futó csoportok, a szupervízióban megtárgyalt esetek és kérdések csak korábban felmerült témákra vonatkozhatnak. Ennek értelmében a felsőfokú képzésben előírt egyéni és csoportos szupervíziós órának legfeljebb az egyharmada lehet online formában végzett.

Rapcsányi Éva
TB elnök

Ügyfélfogadás júniusban

Kedves Érdeklődők!

2020. júniusában az ügyfélfogadás csütörtökönként 17-19 óra között lesz.

Üdvözlettel:

MPE ügyfélszolgálat

Szociodráma online - demonstráció június 8-án

Az MPE Szociodráma Munkacsoport néhány tagja módszertani demonstrációt hirdet dramatistáknak, melyben bemutatja, hogyan kezdett szociodramatikus eseményeket vezetni különböző terepeken online.  Bővebben...

Közlemény 2020. április 9.

Kedves Tagtársunk!

Sajnos nem változtathatunk 2020 március 13-án kelt határozatunk tartalmán, továbbra is tiltunk minden, az egyesület keretében zajló csoportos tevékenységet.
Érthető türelmetlenségünket személyesítsük meg képzeletben és beszéljünk vele okosan, szépen, hátha racionálisan meggyőzhető.
Konkrét határidőt most nem tudunk adni, a korlátozás a veszélyhelyzet fennálltáig marad érvényben.

Jó egészséget, vigyázzatok magatokra, reméljük hamarosan találkozunk!

SZJA 1%

Bővebben...

Közlemény
Kedves Tagtársunk!

Az MPE Elnöksége a Kiképzők Tanácsának javaslatával egyetértve határozottan tilt minden, az egyesület keretében zajló csoportos tevékenységet, a mai naptól április 14-ig.
Április 14-e előtt újabb állásfoglalást küldünk, az akkori helyzet ismeretében.
A döntést figyelmen kívül hagyókra hárítunk minden etikai és esetleges jogi következményt.
Felelősséget érzünk  csoporttagjainkért, családtagjaikért és nem szeretnénk hozzájárulni  senki megbetegedéséhez.
Reméljük, mihamarabb mindenki folytathatja a megkezdett munkát!
Jó egészséget, vigyázzatok magatokra, találkozunk, amint lehet!

Üdvözlettel

2020. március 13.

A személyes ügyfélfogadás szünetel
Kedves Tagtársunk!

Az MPE elnökségének a csoportok felfüggesztéséről szóló határozatával összhangban, a személyes ügyfélfogadás szünetel.
Emailben továbbra is elérhetőek vagyunk.

Elérhetőségeink:
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 .

Üdvözlettel,
elnök

Ha Ön tagja az egyesületnek, lépjen be saját profiljával!

- Elfelejtette jelszavát?
- Elfelejtette felhasználónevét?