"Én az ő helyükben - és tényleg!" projekt

"ÉN AZ Ő HELYÜKBEN - ÉS TÉNYLEG!"


A Magyar Pszichodráma Egyesület 2012/13-as „Én az ő helyükben…és tényleg!” szociodráma projekt rövid összefoglalója (norvég civil alap kisprojekt, közösség és szervezetfejlesztés főtémában)


A közösségi szempontból erősen megosztott Magyarországon a párbeszéd és az együttműködés fokozódó zavara egyre jelentősebb társadalmi problémává válik országos és helyi szinten egyaránt. Ennek következtében sokszor a legegyszerűbb szakmai vagy helyi civil összefogást igénylő kérdés is erősen átpolitizálódik és így a fenti folyamat áldozatává válik.
A vázolt társadalmi problémát a pályázó szervezet, és a projekt szemszögéből nézve szociálpszichológiai problémának tekintjük.

A projekt öt – facebook-os felhívásunkra – önként jelentkező civil szervezet munkatársait vonja be célcsoportként. A jelentkező szervezetek mindegyike valamilyen módon és formában a társadalmi-, gazdasági-, jogi környezet gyakori változásából is adódó belső-, illetve külső akadályként tornyosuló együttműködési nehézségekkel küzd. A projekt konkrét aktualitása az, hogy a fent kifejtett társadalmi párbeszéd-képtelenség, és az abból fakadó problémák egyre erőteljesebbek, ami megnehezíti az együttműködést azok között is, akiknek világlátása, célja az adott feladat iránti elkötelezettsége azonos vagy hasonló. A civil szervezetekkel való szociodráma csoportmódszerrel végzett munka ebben kíván segítséget nyújtani, mert a kis- és nagyobb csoportok, mint amilyenek a civil szervezetek munkatársi csoportjai is, hosszú távon hatékony fejlesztése szociálpszichológiai alapon működő csoportmódszerekkel lehetséges.
A tolerancia- és az együttműködés növelését célzó projektjeinket szakszerű médiakampánnyal kívánjuk kísérni, amely a megoldási illetve korrekciós lehetőségek egy lehetséges és hatékony módjának megismertetését szolgálja.

A projekt közvetlen célja, hogy a célcsoportként bevont civil szervezetekben helyben bonyolított szociodráma csoportmódszerrel növeljük a demokratikus egyéni- és csoportműködés, azaz a párbeszéd és együttműködés hatékonyságát, amelyet szakszerűen mérünk. Majd az írott és elektronikus média képviselőinek elérésével projektünket (az eseményeket, módszertanunkat, ennek hatékonyságát) nyilvánossá tesszük.

Milyen haszonnal járhat a közös munka a résztvevők számára?
A csoporton a civil szervezetek által delegált résztvevők
•    élményszerűen megtapasztalják, hogy milyen a másik ember / csoport pozíciójában, szerepében lenni; melyek a külső és a belső akadályai a társadalmi párbeszéd megvalósulásának, és hogyan lehet mindezzel együtt mégis termékeny együttműködést folytatni
•    képesek lesznek szervezetüket egy hatékonyabb belső működés irányába mozdítani
•    szervezetük által megfogalmazott problémára saját maguk számára is megfelelő megoldási lehetőséget kapnak
•    jobban el tudják látni azt a feladatkört, amelyre létrejöttek, és célcsoportjukban is a korábbinál hatékonyabban tudnak pozitív változásokat generálni, mivel saját szervezetük hatékonyabbá válik
•    megismerik a szociodráma módszert a szervezeten belüli és kívüli, később felmerülő konfliktusok hatékonyabb kezelésére

A projekt hosszú távú, általános célja, hogy a szociodráma, mint társas / társadalmi problémák kezelésére kidolgozott csoportmódszer, Magyarországon is beépüljön a köztudatba és a közhasználatba.

Ennek érdekében mérni fogjuk az 1 napos programok hatását. Megkerestük a Krolify Vélemény- és Szervezetkutató Intézet http://www.krolify.hu/ munkatársait az 5 önként jelentkező civil szervezetnek tartandó 1 napos szociodramatikus szervezetfejlesztés hatékonyságának vizsgálata céljából.

Kerestünk továbbá egy egyszemélyes PR céget, melynek segítségével a projekt teljesítése mentén elkezdhetjük nyilvánossá tenni a szociodráma módszert.

2013 szeptemberében kezdjük a csoportmunkát, és novemberben, januárban, márciusban, és májusban tartunk 1-1 szervezetfejlesztést, végül júniusban az 5 civil szervezetnek, a média munkásoknak, a hatásvizsgáló cégnek és a Magyar Pszichodráma Egyesület projektben részt vett munkatársainak tartunk egy bő fél napos szociodramatikus záró konferenciát Budapesten tapasztalatcsere, ismerkedés, és esetleges együttműködési tervek kialakítása céljából.
Az 1 napos szociodramatikus szervezetfejlesztést minden szervezet számára előre egyeztetett konkrét probléma mentén, előre egyeztetett időpontban és körülmények között valósítjuk meg. A tartalmi egyeztetéseket a konkrét csoportvezetők a konkrét civil szervezetekkel személyesen bonyolítják, a formai és praktikus teendőket pedig Juhacsek Petra projekt koordinátorral.
A csoportmunkát csoportonként két, a Magyar Pszichodráma Egyesületben képződött pszichodráma vezető vezeti. Az egyik vezető minden esetben Kökény Veronika kiképző lesz, aki egyben a projektvezető is.
 
A szociodráma módszer szociálpszichológiára építő, a társas- és szerepviszonyokat fókuszba helyező, és ezeket fejlesztő csoportmódszer, a pszichodráma egy ága (a pszichodráma a belső lelki folyamatokra fókuszál, a szociodráma pedig a társas, társadalmi folyamatokra).
Csoportok, alcsoportok közti történéseket, társas helyzetből adódó meghatározott viszonyrendszereket vizsgál dramatikus megjelenítéssel. Rövid és hosszú távú célja a társas / társadalmi nehézségek, problémák, békétlenségek, konfliktusok, „játék” útján, azaz a saját és a mindenkori másik fél szerepében, pozíciójában való cselekvésen keresztül való tapasztalatszerzés, megértés, attitűdváltozás, cselekvésmódosítás. Leggyakoribb felhasználási területei: speciális élethelyzetekből adódó konfliktusok, előítéletek, kisebbségi feszültségek feldolgozása, történelmi, politikai, társadalmi kérdések feldolgozása, szervezeti, hatékonysági kérdések.
A szociodráma a 20. században azokban az országokban honosodott meg leginkább, ahol a társadalmi és politikai rendszerváltások gyakoriak voltak (pl. Dél-Amerika). A 2. világháború után Németországban, a Délszláv testvérháború után, az izraeli nemzetiségi/vallási ellentétek társadalmi traumái kapcsán, valamint a társadalmi mobilitás következtében kialakuló bevándorlók, és helyi lakosok közti gyakran véres konfliktusok esetén világszerte alkalmazzák a békétlenségek rendezésére, a párbeszéd kialakítására, a csoportok közti együttműködés serkentésére, támogatására.
A szociodráma hatásmechanizmusának lényege, hogy a csoportban a résztvevők aktívan (cselekvésben, játékban) megélhetik a másik ember, másik csoport helyzetét. A cselekvésben való megélés a tanulás leghatékonyabb módszere, és mindenképpen változást eredményez.
2013. július 20.

Kökény Veronika projektvezető
06 204 214 873
https://www.facebook.com/szociodrama
http://enazohelyukben.blogspot.hu
www.pszichodrama.hu
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                       

Hírek

Egyesületek szakmai programjai 2018-ban

Egyesületek szakmai programjai 2018-ban

Bővebben...  

A Pszichoterápia folyóirat pályázata


Egyszervolt
Egy fontos élményem a szakmából – mesés formában

Határidő: 2018. március 31. Bővebben...  

A Pszichoterápia folyóirat 2018-as konferenciája

REND: A BONTÁS RONTÁS?

Megújulás terápiában, tanácsadásban

A Pszichoterápia folyóirat 14. konferenciája, 

2018. május 18-19.

, www.mentalport.hu

MOM Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Bővebben...  

Pd virtuális könyvtár

Kedves Dramatisták!
 
Mindannyian tudjuk, hogy drámázni jó és hasznos. Drámáról olvasni is jó és hasznos.
Biztos te is számtalanszor kerültél olyan helyzetbe, hogy utánaolvasnál egy témának, de már mindent ismersz, ami elérhető. Mi lehet ilyenkor a megoldás??? A virtuális közösségi könyvtár.

Bővebben...  

Bejelentkezés

Ha Ön tagja az egyesületnek, lépjen be saját profiljával!
- Elfelejtette jelszavát?
- Elfelejtette felhasználónevét?

Oldaltérkép

 

           A Magyar Pszichodráma Egyesület támogatója a Rackhost Zrt.      www.rackhost.hu