"Én az ő helyükben - és tényleg!" projekt

"ÉN AZ Ő HELYÜKBEN - ÉS TÉNYLEG!"


A Magyar Pszichodráma Egyesület 2012/13-as „Én az ő helyükben…és tényleg!” szociodráma projekt rövid összefoglalója (norvég civil alap kisprojekt, közösség és szervezetfejlesztés főtémában)


A közösségi szempontból erősen megosztott Magyarországon a párbeszéd és az együttműködés fokozódó zavara egyre jelentősebb társadalmi problémává válik országos és helyi szinten egyaránt. Ennek következtében sokszor a legegyszerűbb szakmai vagy helyi civil összefogást igénylő kérdés is erősen átpolitizálódik és így a fenti folyamat áldozatává válik.
A vázolt társadalmi problémát a pályázó szervezet, és a projekt szemszögéből nézve szociálpszichológiai problémának tekintjük.

A projekt öt – facebook-os felhívásunkra – önként jelentkező civil szervezet munkatársait vonja be célcsoportként. A jelentkező szervezetek mindegyike valamilyen módon és formában a társadalmi-, gazdasági-, jogi környezet gyakori változásából is adódó belső-, illetve külső akadályként tornyosuló együttműködési nehézségekkel küzd. A projekt konkrét aktualitása az, hogy a fent kifejtett társadalmi párbeszéd-képtelenség, és az abból fakadó problémák egyre erőteljesebbek, ami megnehezíti az együttműködést azok között is, akiknek világlátása, célja az adott feladat iránti elkötelezettsége azonos vagy hasonló. A civil szervezetekkel való szociodráma csoportmódszerrel végzett munka ebben kíván segítséget nyújtani, mert a kis- és nagyobb csoportok, mint amilyenek a civil szervezetek munkatársi csoportjai is, hosszú távon hatékony fejlesztése szociálpszichológiai alapon működő csoportmódszerekkel lehetséges.
A tolerancia- és az együttműködés növelését célzó projektjeinket szakszerű médiakampánnyal kívánjuk kísérni, amely a megoldási illetve korrekciós lehetőségek egy lehetséges és hatékony módjának megismertetését szolgálja.

A projekt közvetlen célja, hogy a célcsoportként bevont civil szervezetekben helyben bonyolított szociodráma csoportmódszerrel növeljük a demokratikus egyéni- és csoportműködés, azaz a párbeszéd és együttműködés hatékonyságát, amelyet szakszerűen mérünk. Majd az írott és elektronikus média képviselőinek elérésével projektünket (az eseményeket, módszertanunkat, ennek hatékonyságát) nyilvánossá tesszük.

Milyen haszonnal járhat a közös munka a résztvevők számára?
A csoporton a civil szervezetek által delegált résztvevők
•    élményszerűen megtapasztalják, hogy milyen a másik ember / csoport pozíciójában, szerepében lenni; melyek a külső és a belső akadályai a társadalmi párbeszéd megvalósulásának, és hogyan lehet mindezzel együtt mégis termékeny együttműködést folytatni
•    képesek lesznek szervezetüket egy hatékonyabb belső működés irányába mozdítani
•    szervezetük által megfogalmazott problémára saját maguk számára is megfelelő megoldási lehetőséget kapnak
•    jobban el tudják látni azt a feladatkört, amelyre létrejöttek, és célcsoportjukban is a korábbinál hatékonyabban tudnak pozitív változásokat generálni, mivel saját szervezetük hatékonyabbá válik
•    megismerik a szociodráma módszert a szervezeten belüli és kívüli, később felmerülő konfliktusok hatékonyabb kezelésére

A projekt hosszú távú, általános célja, hogy a szociodráma, mint társas / társadalmi problémák kezelésére kidolgozott csoportmódszer, Magyarországon is beépüljön a köztudatba és a közhasználatba.

Ennek érdekében mérni fogjuk az 1 napos programok hatását. Megkerestük a Krolify Vélemény- és Szervezetkutató Intézet http://www.krolify.hu/ munkatársait az 5 önként jelentkező civil szervezetnek tartandó 1 napos szociodramatikus szervezetfejlesztés hatékonyságának vizsgálata céljából.

Kerestünk továbbá egy egyszemélyes PR céget, melynek segítségével a projekt teljesítése mentén elkezdhetjük nyilvánossá tenni a szociodráma módszert.

2013 szeptemberében kezdjük a csoportmunkát, és novemberben, januárban, márciusban, és májusban tartunk 1-1 szervezetfejlesztést, végül júniusban az 5 civil szervezetnek, a média munkásoknak, a hatásvizsgáló cégnek és a Magyar Pszichodráma Egyesület projektben részt vett munkatársainak tartunk egy bő fél napos szociodramatikus záró konferenciát Budapesten tapasztalatcsere, ismerkedés, és esetleges együttműködési tervek kialakítása céljából.
Az 1 napos szociodramatikus szervezetfejlesztést minden szervezet számára előre egyeztetett konkrét probléma mentén, előre egyeztetett időpontban és körülmények között valósítjuk meg. A tartalmi egyeztetéseket a konkrét csoportvezetők a konkrét civil szervezetekkel személyesen bonyolítják, a formai és praktikus teendőket pedig Juhacsek Petra projekt koordinátorral.
A csoportmunkát csoportonként két, a Magyar Pszichodráma Egyesületben képződött pszichodráma vezető vezeti. Az egyik vezető minden esetben Kökény Veronika kiképző lesz, aki egyben a projektvezető is.
 
A szociodráma módszer szociálpszichológiára építő, a társas- és szerepviszonyokat fókuszba helyező, és ezeket fejlesztő csoportmódszer, a pszichodráma egy ága (a pszichodráma a belső lelki folyamatokra fókuszál, a szociodráma pedig a társas, társadalmi folyamatokra).
Csoportok, alcsoportok közti történéseket, társas helyzetből adódó meghatározott viszonyrendszereket vizsgál dramatikus megjelenítéssel. Rövid és hosszú távú célja a társas / társadalmi nehézségek, problémák, békétlenségek, konfliktusok, „játék” útján, azaz a saját és a mindenkori másik fél szerepében, pozíciójában való cselekvésen keresztül való tapasztalatszerzés, megértés, attitűdváltozás, cselekvésmódosítás. Leggyakoribb felhasználási területei: speciális élethelyzetekből adódó konfliktusok, előítéletek, kisebbségi feszültségek feldolgozása, történelmi, politikai, társadalmi kérdések feldolgozása, szervezeti, hatékonysági kérdések.
A szociodráma a 20. században azokban az országokban honosodott meg leginkább, ahol a társadalmi és politikai rendszerváltások gyakoriak voltak (pl. Dél-Amerika). A 2. világháború után Németországban, a Délszláv testvérháború után, az izraeli nemzetiségi/vallási ellentétek társadalmi traumái kapcsán, valamint a társadalmi mobilitás következtében kialakuló bevándorlók, és helyi lakosok közti gyakran véres konfliktusok esetén világszerte alkalmazzák a békétlenségek rendezésére, a párbeszéd kialakítására, a csoportok közti együttműködés serkentésére, támogatására.
A szociodráma hatásmechanizmusának lényege, hogy a csoportban a résztvevők aktívan (cselekvésben, játékban) megélhetik a másik ember, másik csoport helyzetét. A cselekvésben való megélés a tanulás leghatékonyabb módszere, és mindenképpen változást eredményez.
2013. július 20.

Kökény Veronika projektvezető
06 204 214 873
https://www.facebook.com/szociodrama
http://enazohelyukben.blogspot.hu
www.pszichodrama.hu
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                       

Hírek

Monodráma képzés indul (II. csoport)

MONODRÁMA KIKÉPZŐ PROGRAM

II. csoport, 2020 februártól.

A MPE keretében meghirdetésre kerül a 2. „pilot” monodráma képzés, amiért sikeres teljesítés esetén tanúsítvány jár.

Bővebben...  
Playback műhely a Thalassa Házban

Képzésben lévő és kiképzett pszichodramatisták számára személyes élményen alapuló tapasztalatot szeretnénk nyújtani arról, hogyan működik a playback egy terápiás közösségben. Bővebben...  

Módosult a Képzési Rend

Tanulmányi Bizottság tájékoztatja az egyesület tagjait, csoportvezetőit, képzésben lévőket, hogy elkészült a módosított Képzési Rend, valamint a Diplomamunka Készítési és Vizsgaszabályzat. Az új szabályzatok 2019. november 25-én lépnek életbe, miután a Vezetőség és a TB konszenzussal elfogadta a módosításokat.

A módosított Képzési Rend itt olvasható.

 
Tisztségviselők 2019. november 21.

A Magyar Pszichodráma Egyesület Tisztújító Közgyűlése 2019. november 21-én döntött a tisztségekről. A következő három évben a tisztségeket betöltők:

 

Bővebben...  
Telefonszám változás

Kedves Érdeklődők!

 

A Magyar Pszichdráma Egyesület telefonszám június 4-én megváltozik, az alábbi számon vagyunk elérhetőek ügyfélfogadási időpontokban:

+36 1 79 78 238

 

Üdvözlettel:

Ügyfélszolgálat

 
Facilitating Collective Intelligence

A Handbook For Trainers, Coaches, Consultants and Leaders (authors: Chantal Nève-Hanquet and Agathe Crespel), Routledge 2019,

is now available.

Bővebben...  

Bejelentkezés

Ha Ön tagja az egyesületnek, lépjen be saját profiljával!
- Elfelejtette jelszavát?
- Elfelejtette felhasználónevét?

Oldaltérkép

 

           A Magyar Pszichodráma Egyesület támogatója a Rackhost Zrt.      www.rackhost.hu